Búmerkið hjá Kirkjuliga Missiónsfelagnum
26. mai 2014

Fællesbrev nr. 115.

Det er historisk

Jacobsen, Olsen, Solgaard, Poulsen (og mon ikke det skyldes Friis)…. Disse navne på tidligere missionærer kan man læse uden på flere af de genbrugstønder og -kasser, vi er ved at pakke. Det er missionshistorien, der folder sig ud ved en sådan pakning. Vi har bestilt en lastbil, der skal fragte vores ting til Arusha, og vores havemand tager turen med frem og tilbage som vores tilsynsmand på turen.
Afskedsbogen
Et enkelt provsti havde oplyst 8 menigheder for lidt, og ved et enkelt sogn var der anført en menighed for lidt, så vi kom op på 315 menigheder i dag (mod de 396, der er det officielle tal). D. 29/4 ankom bogen efter en møjsommelig og forsinket rejse til Sumbawanga. Alle fem provstier har fået bøgerne ud, og så er den delt ud til dem, vi har handlet regelmæssigt hos eller vi har haft kontakt med på en eller anden vis - uanset tro eller kirkeretning. Og så har de også fået den på posthuset, telefonselskabet, klinikken, NSSF (National Social Security Fund), osv. Og der er endt nogle stykker på byens bibliotek sammen med en del andre bøger primært fra Soma Biblia. På biblioteket sidder der mange og læser. Hjemlån ikke er muligt. Der er taget godt imod afskedsbogen, og flere har allerede kommenteret noget af det, de har læst i bogen, når vi siden har været forbi. Og en måske ikke helt forventet reaktion: Flere har modtaget bogen som et udtryk for respekt for dem. Selvom bogen handler om LM’s arbejde, så er det deres historie, vi har hjulpet til med at bevare på swahili. Og det gør man af respekt.
Men vi er privilegeret med de mange muligheder til at sprede evangeliet.
Og så har Kipapi (leder af Soma Biblia i Iringa) og Anders Solgaard (volontør) været forbi og overnattet en fire dages tid på deres bogtur. Så der er blevet spredt mange Bibler og kristne bøger i området på det sidste. Nu skulle vi så selv helst gerne have udsolgt i bogbutikken inden afrejse, så det kan være, at Peter må nogle ture på markedet for at sælge.
Afsked
30/4 var vi til afskedsfest for Peter og Olivia, volontørerne fra Færøerne, der har arbejdet på Bethania. De fik – som skik er – et sæt lokalt syet tøj, og drengene på Bethania fik blandt andet er par fodboldsko hver som afskedsgave. Så det var Peters opgave at tage på brugtmarked et par dage med drengene, da de brugte mærkevaresko er bedre end de nye fra Kina. Og ved afsked gives der gaver, men der ønskes også gaver. Og hvad er rimeligt at ønske sig fra LM/LM’s missionærer? Ja, flere har syntes, at LM’s Landcrusier var da en rimelig afskedsgave… mens andre har bedt om computere, en skrivemaskine, solbatterier, stolaer, præstekjoler, bøger, en vandtønde, osv. osv. Selvom det tager tid at besvare alle disse henvendelser, så er det lidt hurtigere at overstå end alle de ting, der skal afsluttes. Og der er virkelig mange. Engang imellem spørger man sig selv: Hvorfor kan det ikke blot besvares og gøres færdigt første gang? Hvorfor skal man vente og vente og rykke og rykke? Hvorfor skal man bruge en halv dag på at lukke en konto i banken? Osv.

Ved landsbyens gadekær
Hvad gør vi, når Anne-Lene ikke kan være tilknyttet Færøerne, hvis vi skal fortsætte i Tanzania, og missionærlejligheden er lejet permanent ud? Vi har købt et lille hus på Nordvest Falster i Vaalse ved landsbyens gadekær – og ikke så langt fra skov og strand. Et lille hus men med plads til mange, mange bøger i en tør kælder. Kim Brandt fra LM i Rå på Lolland, har været vores øjne og fagmand på stedet, mens Peters søstre har været forbi og gjort deres vurderinger. Det er jo ikke lige hver dag, man køber et hus, man kun har set på billeder…. men det var kun sådan, det kunne hænge sammen. Nu skal det renoveres og når vi kommer til Danmark i juli, skal der males, og mange af vores ting på Færøerne skal pakkes i en container og sendes ned. Så det bliver en travl juli og august, inden vi skal begynde møderejse. Huset kan så bruges af andre, når vi ikke er der, og hvis nogle teologistuderende har brug for at trække sig lidt tilbage for at studere, så er der både plads og et større teologisk bibliotek. Velkommen til Østervej 54, Vaalse. Og vi tager gerne en af slagerne fra vores ungdom: Ved landsbyens gadekær, der mødes han og hun…. (Når dagens travle værk er endt).
Kærlig hilsen
og Guds fred
Anne-Lene og Peter
PS: Bisper og farveller. Til dem der har lyst til at læse med er vedhæftet en artikel om bispevielsen d. 25/5 2014 i Brødrekirken i Rukwa og en artikel med et ’farvel til Brødrekirken’ overvejelser.